Tahta kaşık ve mutfak eşyaları nasıl temizlenir?
Tahta kaşıklar ve mutfak eşyaları, en güçlü yemek pişirme araçlarından biri oldukları için mutfaklarda sıklıkla kullanılır. Ahşap malzemeler, güçlü ve dayanıklı olmasının yanı sıra, bakteri ve küfü doğal olarak önleyebilen antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Ne kadar güçlü olursa olsun, ahşap kaplar sert kimyasallara, neme, suya ve çok kuru ısıya maruz bırakılmamalıdır.
AHŞAP KAŞIK VE TAKIM TAKIMLARINI TEMİZLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tahta kaşıklar ve mutfak eşyaları temiz görmek kolaydır. Ancak bazı kusurlar tahta kaşık ve mutfak gereçlerinin ömrünü kısaltır. Tahta kaşık ve mutfak gereçlerini temizlemeden önce bilmeniz ve asla yapmamanız gereken şeyler:
- Bulaşık makinesi kullanmayın: Tahta kaşıkları ve kapları temizlemenin en kolay yolu bulaşık makinesi gibi görünüyor. Ancak basınçlı su ve bulaşık makinesindeki kurutma döngüsü tahta kaşıklara ve mutfak gereçlerine zarar verebilir. Yapısını bozarak daha hızlı çatlamasına ve mikrop barındırmasına neden olur.
- Suda bırakmayın: Tahta kaşık ve mutfak eşyalarını su dolu bir kaba koyarak kalıntılardan arındırmak bir başka alternatif gibi görünse de bu da oldukça sakıncalıdır. Ahşap kaplar su ile şişebilir ve çatlayabilir.
- Kimyasal temizleyiciler kullanmayın: Sert kimyasallarla derinlemesine temizlik, tahta kaşıklara ve mutfak eşyalarına da zarar verir. Ev tipi bulaşık deterjanı bu saflık için en ideal olanıdır.
Peki tahta kaşıkları ve kapları nasıl düzgün bir şekilde temizleyebiliriz? Tahta kaşık ve mutfak gereçlerinin ömrünü uzatmak ve sağlıklı kalmaları için bilmeniz gereken tüm temizlik adımlarını sizler için araştırdık. İşte tahta kaşık ve mutfak gereçlerinin doğal yapısına zarar vermeden bilmeniz gereken kolay temizlik adımları…
AHŞAP KAŞIK VE ALETLER NASIL TEMİZLENİR?
Tahta kaşıkları ve kapları daha sağlıklı ve daha uzun süre kullanmak için bu kolay adımları izleyin.
Adım 1: Tahta Kaşık Ve Gereç Kullandıktan Sonra Durulayın
Ahşap malzemeler koku ve lekeleri kolayca emdiği için kullanımdan sonra hızlı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Tahta kaşıkları ve kapları kullandıktan hemen sonra durulayın. Çok sıcak su ahşabın yapısına zarar vereceğinden bu işlemi ılık su altında yapabilirsiniz.
Adım 2: Tahta Kaşıkları ve Gereçleri Bulaşık Deterjanı ile Elde Yıkayın
Tahta kaşık ve mutfak gereçlerini duruladıktan sonra, aşındırıcı olmayan bir sünger ve biraz bulaşık deterjanı ile elde yıkayınız. Temiz ve etkili bir yıkama için sap boyunca dairesel hareketlerle ovarak temizleyin.
3. Adım: Yıkanmış Tahta Kaşıkları ve Gereçleri Tekrar Durulayın
Tahta kaşıkları ve kapları köpük ve yemek artıklarından arınıncaya kadar akan su altında durulayın.
Adım 4: Tahta Kaşıkları ve Gereçleri Kurumaya Bırakın
Tahta kaşık ve kapları elde yıkadıktan sonra kağıt havlu veya temiz bir bezle kurulayın. Kuruttuğunuz tahta kaşık ve kapları bulaşık kurutma tezgâhınızın üzerine dik bir şekilde koyun ve kendi kendine kurumasını bekleyin. Odun tamamen kuruduğunda, tahta kaşıklarınızı ve kaplarınızı havalandırılan bir yerde koruyun.
AHŞAP KAŞIK VE ALETLERDEN ÇIKARILMAYAN ARTIKLARIN TEMİZLENMESİ İÇİN İPUÇLARI
Tahta kaşıkları ve kapları temizlemek için yukarıdaki prosedür lekeleri ve kokuları gidermenize yardımcı olmadıysa, daha kapsamlı bir temizlik yapmanız gerekir. Tahta kaşık ve mutfak gereçlerini daha derinlemesine temizlemek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
Kabartma tozu ile temizleyin: Tahta Kaşıkları ve kapları temizlerken, artık koku ve kalıntıları gidermek için kabartma tozu kullanın. Bir kasede bir çorba kaşığı su ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Macun kıvamına gelince tahta kaşığınızı ve kaplarınızı tekrar bu karışımla yıkayın. Ardından durulayın ve yeterince kurulayın.
Beyaz sirke kullanın: Tahta kaşık ve mutfak eşyalarındaki güçlü kalıntıları ve kokuları gidermenin bir başka yolu da beyaz sirke ile temizlemektir. Sirke ve suyu 1:1 oranında karıştırın. Tahta kaşıklarınızı ve mutfak gereçlerinizi bu karışımla yıkayın. Yıkama döngüsü bittikten sonra yeterince durulayın ve kurulayın.
Hidrojen peroksit ile sterilize edin: Ahşap malzemeler antibakteriyel özelliklere sahip olsalar da zamanla daha derin ve sterilize edilmiş bir saflığa ihtiyaç duyarlar. Tahta kaşıkları ve kapları sterilize etmek için yaklaşık 15 dakika hidrojen peroksit içinde bekletin. Bekleme süresinin sonunda bol su ile durulayın ve kendi kendine kurumaya bırakın.
Yağ ile güçlendirin: Tahta kaşık ve mutfak eşyaları zamanla dış yüzeyindeki korumasını kaybeder. Bu daha fazla kuruma ve çatlamaya neden olur. Ahşap mutfak malzemeleri için satılan bakım yağları ya da cilaları kullanmak bu durumu önlemenize yardımcı olacaktır. Tahta kaşık ve kapları yıkayıp kuruladıktan sonra bir bez yardımıyla az miktarda yağ veya mum sürün. 10 dakika bekletin ve ardından fazlalığı bir peçete ile silin.
TAHTA KAŞIK VE ALET KAYNAKLAMAK GERÇEK Mİ?
Tahta kaşık ve mutfak eşyalarını temizlemenin en gerçek yolu elde yıkamaktır. Rastgele bir malzemenin üzerine kaynar su dökmek veya bununla yıkamak, onu dezenfekte etmenin oldukça iyi bir yoludur. Ancak bu durum ahşap ekipmanlar için aşındırıcı ve aşındırıcı bir durum oluşturmaktadır. Kaynar su ahşabı soyar ve eğilmesine ve deforme olmasına neden olur. Tahta kaşık ve mutfak gereçlerinin kaynatılarak temizlenmesi yöntemi ayda bir olmak kaydıyla tercih edilebilir.
AHŞAP KAŞIKLAR VE ALETLER NE ZAMAN DEĞİŞMELİDİR?
Tahta kaşık ve mutfak eşyaları dayanıklı ve dayanıklı olmalarına rağmen ilk günkü görünümlerini kaybedebilirler. Ahşap mutfak gereçlerini beş yılda bir yenileri ile değiştirmelisiniz. Çatlamış, buruşmuş, küflenmiş veya rengi solmuş tahta kaşık ve mutfak eşyalarınız varsa bunları hızlı bir şekilde atmalısınız.