Sağlık

Bilim Adamları Açıklıyor: Sadece Bir Gecelik Uykusuzluk Beyni Birkaç Yıl Yaşlandırıyor!

Yorgunluk ve konsantrasyon eksikliği gibi uyku kaybını duymuş olabilirsiniz ama bilim adamları bu sefer uykusuzluğun vücut üzerindeki çok farklı bir etkisini keşfettiler… Bu araştırmaya göre uykusuzluk beyni yaşlandırıyor! Gelelim araştırmanın detaylarına…

Kaynak:https://www.in Independent.co.uk/news/sc…

Yakın zamanda Journal of Neuroscience’da yayınlanan araştırma, sadece bir gecelik uykunun beyin yapısında değerli değişikliklere neden olabileceğini öne sürdü.

Dahası, bir veya iki yıl sonra beyni şu anki haline dönüştürdüğü ortaya çıktı!

Çalışmada 134 sağlıklı gönüllünün MR verileri değerlendirildi.

Farklı uyku durumlarına sahip beş veri setinden yaşları on dokuz ile otuz dokuz arasında değişen kırk iki kadın ve doksan iki erkek sağlıklı gönüllünün MR verileri bilim adamları tarafından analiz edildi.

Katılımcıların uyku durumu, uykusuzluk veya kronik uykusuzluk gibi değişkenlik göstermiştir.

Katılımcıların uyku durumları yirmi dört saat uyumama, gecede üç saat uyumama yani kısmi uykusuzluk ve her gece beş saat uyuyamama yani kronik uykusuzluk şeklindeydi. günler. Ayrıca her gece sekiz saat uyuyan bir kontrol seti de vardı.

Bilim adamları her gece her katılımcının beynini değerlendirdi ve bir algoritma kullanarak katılımcıların görünen beyin yaşlarını belirledi.

Kısmi ve kronik uyku yoksunluğu olanların yaş iddialarında anlamlı bir fark görülmedi. Araştırmada bilim adamları, “Üç bağımsız veri setinde, toplam uyku yoksunluğu olanların, uyku bozukluklarıyla bağlantılı olan beyin yaşını sürekli olarak artırdığını bulduk” dedi. o dedi.

Bulgular, akut uyku kaybının genç insanlarda beynin anatomik yapısını yaşlanmaya benzer bir yönde değiştirdiğini gösteriyor.

Sonuçlar, uykusuz bir gecenin bir insanı nasıl etkileyebileceğine ışık tutarken, araştırma, kronik uyku kaybının uzun vadeli etkilerine doğrudan bir bakış açısı sağlamıyor. Bilim adamları, vardiyalı çalışanlar gibi kronik uyku yoksunluğu olan bireylerde beyin aktivitesindeki değişiklikleri değerlendirmek için daha fazla araştırma yapılmasını istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu