Haber

Özbekistan, anayasa değişikliği referandumu için yurt dışında 55 sandık kuracak

Özbekistan’da 30 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu için yurt dışında 55 sandık kurulacak.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Özbek vatandaşlarının Türkiye’nin de içinde bulunduğu 39 ülkede oy kullanabilmesi için yurt dışında 55 sandık kurulmasına karar verildi.

Buna göre yurt dışında bulunan Özbek vatandaşlarının referandumda oy kullanması için Türkiye, ABD, Suudi Arabistan, Güney Kore’de 2’şer, Kazakistan ve Çin’de 3’er, Rusya’da 7, diğer Avrupa ülkelerinde 7 oy verilecek. Asya ülkelerinde ise tek sandık kurulacak.

Yasama Meclisi’nin 10 Mart’ta yapılan Genel Kurulu’nda “Özbekistan Anayasasında Yeni Düzenlemeler Yapılmasına Dair Kanun” kabul edilirken, daha sonra Senato Genel Kurulu’nda söz konusu yeni düzenleme ve değişikliklerin yer aldığı anayasa taslağının sunulması onaylandı. 30 Nisan’da yapılacak referanduma gitti.

anayasa taslağı

30 Nisan’da yapılacak halkoylamasına sunulması öngörülen taslakta, anayasaya 27 yeni madde eklenirken, mevcut 128 maddenin 91’inde değişiklik yapılacak.

Cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin parlamentoya devredilmesini ve görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasını öngören taslağa göre, cumhurbaşkanı, meclis ve senato başkanları, vali, il ve ilçe meclisi başta olmak üzere üst düzey yetkililer görev yapacak. liderler, Cumhuriyet başsavcısı ve yargıtay başkanı en fazla iki kez geride bırakılır. yolculuk seçilebilir.

Ülke parlamentosunun üst kanadı olan senatonun üye sayısının 100’den 65’e düşürülmesi öngörülen anayasa taslağında Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüne ilişkin herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

25 Haziran 2022’de anayasada, insan hak ve özgürlükleri, toplum ve birey, ülkenin idari-bölgesel yapısı ve idaresi, cumhurbaşkanlığı görev süresinin 5 yıldan 7 yıla uzatılması, bazı yetkilerin devri cumhurbaşkanı meclise, yetki ve vekiller yerel yöneticilere, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’ne. Devletin statüsüne ilişkin maddelerde değişiklik yapılmasına yönelik bazı teklifler kamuoyunun tartışmasına açıldı.

Karakalpakistan’daki olaylar

Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin Özbekistan anayasasındaki statüsünün değiştirilmesine yönelik bazı önerilerin kamuoyunda tartışılmaya başlamasının ardından 1 Temmuz 2022’de bölgede başlayan protestolar, çok sayıda kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarına dönüştü.

Bunun üzerine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev gösterilerin yapıldığı Nukus’a giderek Karakalpakstan’ın statüsünün ülke anayasasında değiştirilemeyeceğini ilan etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu